Pan Bagnat

Pan BagnatDaar komtie dan. Bron van dit recept is wederom de Tip Culinair uit augustus. Het is gewoon heel leuk om te maken en als je het vaker hebt gedaan, dan gaat het ook sneller. En dan kan je ook variëren met de ingrediënten. Neem dan een tonijntapenade of gewoon een tonijnmoot uit blik.

Eerst deze. De benodigdheden:

 • olijflolie
 • 2 tenen geperste knoflook
 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 pot geroosterde paprika’s
 • verse basilicum, ongeveer 25 blaadjes
 • 2 zakjes waterkers
 • 2 bollen mozzarella
 • 6 zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
 • tapenade
 • pesto
 • 2 ciabatta broden
 • verder nodig is keukenpapier, bakpapier en aluminiumfolie

Hehe, dat is een hoop. En dat gaat er allemaal tussen!
Je begint met de over op de grill te zetten, hoogste stand. De aubergine en de courgette snij je in de lengte in plakken van ongeveer ½ cm. Deze plakken leg je op het bakpapier op de ovenrooster. Vervolgens pers je de 2 knoflookteentjes uit en doe er 1 dl olie bij. Met een kwastje bestrijk je de plakken aubergine en courgette. Bak ze onder de gril bruin in 5 minuten. Als je wil kan je ze omdraaien, hoeft niet. Haal ze eruit en laat het afkoelen.

Het brood. Dit snij je door in de lengte en je holt de helften uit (heerlijk om het broodkruim even in je knoflookoliemengsel te dopen!). De uitgeholde broden smeer je in met de rest van de knoflookolie en dan met de tapenade. En dan gaan we stapelen.

Belangrijk voor de volgende stap is dat de ingrediënten niet te nat mogen zijn. Gebruik dus het keukenpapier om de geroosterde paprika, de mozzarella, de gedroogde tomaten te drogen.

Begin met de waterkers, de dikke stelen haal je eruit. Daarbovenop de aubergine, dan de basilicum, de gedroogde tomaten en de plakken mozzarella. Hierop de zojuist geroosterde courgette die je vervolgens insmeert met pesto. Daarbovenop de paprika en dan gaat er weer waterkers op. De andere helft van het brood gaat erop en dan is het klaar. Maar nog niet direct eten.

Wat het echt lekker maakt is als je dit een dag vantevoren maakt, of dan in ieder geval een paar uur. Het brood moet stevig in aluminiumfolie worden gerold en dan in de koelkast liggen. Heb je maar een paar uur, leg er dan een wijnfles op. Dan kan alles er lekker goed intrekken.

Als je het met een scherp mes in stukken snijdt, ziet het er prachtig uit en het smaakt nog beter. Succes verzekerd!

Dit bericht is geplaatst in recepten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.