Visburger

VisburgerVrijdagavond, dus vis. Ik weet eigenlijk niet eens precies waar dat vandaan komt. In bedrijfsrestaurants merk je het ook altijd; op vrijdag is er vis. Ergens ver in mijn geheugen zegt iets me dat het met katholieken te maken heeft, maar daar kan ik ook volkomen naast zitten. Ik vind vis gewoon lekker, besteed daar graag wat meer tijd aan en op vrijdagavond kan dat.

Wil je eens een keer totaal wat anders, dan is dit zeker wat. Geïnspireerd door de Tip Culinair van augustus, een recept van de Visburger.

Benodigdheden (voor 2 personen):

  • 1 tilapilafilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 ons gerookte zalmblokjes
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 1 teentje knoflook, in kleine stukjes
  • 1 handje bladpeterselie, grof gehakt
  • paneermeel
  • sesamzaadjes
  • peper, zout

Eerst de knoflook en het sjalotje even fruiten in de olie.
Daarna moet je de tilapilafilet grof pureren met een staafmixer. Dit is een beetje een kledderklusje, althans, mij lukt het niet zonder kledderen.
Vervolgens doe je er de citroensap, het gefruite sjalotje met de knoflook, de zalmblokjes, de peterselie en het losgeklopte ei erbij. Meng het allemaal door elkaar, beetje peper en zout erbij en als het nog erg ‘nat’ is, kan je er stiekum wat paneermeel doorheen doen. Dek het af met huishoudfolie en zet het een halfuurtje in de koelkast. Dan kan het een beetje opstijven.

Maak er 2 gelijke hamburgers van en rol deze in de paneermeel en de sesamzaadjes.
Bak ze vervolgens in de olie in ongeveer 5 minuten gaar.

Om te voorkomen dat de buitenkant verbrand en binnenin nog niet gaar is, kan je er een beetje heet water in doen en een deksel erop. Niet meteen hoor, pas als het goed bruin is.

Bedenk er een lekker sausje bij (bijvoorbeeld griekse yoghurt, mayonaise, sinaasappelsap, gembersiroop en kerriepoeder) en serveer het met, zoals op het plaatje, met een aardappelpuree met rucola.

Genieten!

Laat even weten hoe je het vond.

0 Responses to “Visburger”


  • No Comments

Leave a Reply