Archive for the 'eten van alledag' Category

Melanzane alla parmegiana

  • 2 blikken tomatenpulp
  • olijfolie
  • grote ui
  • 1 laurierblaadje
  • 2 flinke aubergines
  • 1 mozzarellabol
  • parmezaan
  • een ovenschaal, niet te groot; je moet kunnen stapelen

Snij de aubergine in vingerkootjesdikke plakken, bestrooi ze met zout en leg dakpansgewijs in een vergiet, leg er iets zwaars op en zet op een schaal of bord, dek af en laat een uurtje uitzweten

Snipper de ui, fruit aan in flink (!) olijfolie in een diepe pan, wanneer ze zacht en glazig zijn de tomatenpulp erbij en de laurierblaadjes, laat sudderen en indikken tot een mooie dikke saus (probeer zoveel mogelijk vocht te laten verdampen anders krijg je een hele natte parmegiano).

Spoel de aubergine af en droog de plakken goed af, in een grillpan of in een gewone pan in olijfolie (dan word je parm wat vetter 😋) de plakken gaar bakken, zachtjes want kan snel verbranden.

In een ovenschaal beginnen met een laagje saus, laagje aubergine, bestrooien met geraspte parmezaan, dunne plakjes mozzarella, beetje zout en peper, deze volgorde herhalen en eindigen met saus en mozzarella. Evt strooi er wat basilicum over.

In de oven, 180 graden tot het mooi bubbelt en lekker bruin, half uur tot 40 min ongeveer( dan moet je wel al goed gare aubergine hebben gebruikt anders moet het langer in de oven)

Melanzane alla parmegiana

Lekker met brood en een groene salade

Bearnaise saus

Bearnaisesaus

Bearnaise saus is eigenlijk Hollandaise saus met dragon. Nou, dan weten we dat ook weer. Dit is zo lekker, het haalt het niet bij een pakje. Smaakt voortreffelijk bij lamsvlees maar ook over een gepocheerd eitje en toast als ontbijtje. En heet dan opeens Eggs Benedict. Je moet het au bain marie klaarmaken, dat wil zeggen in een metalen kom die in een pan water staat. Zorg dat de onderkant van de kom niet het hete water raakt, dat is heel belangrijk. Hier dan het recept… Continue reading ‘Bearnaise saus’

Bloemkool hurrycurry

Bloemkool. Heerlijk ouderwets met gekookte aardappelen, bechamelsaus met oude kaas en een karbonaatje met jus. Dit recept is ff anders. En snel, vandaar de hurry. En met verse gember, dus een beetje oosters. Maar ook met rozijnen, dus een beetje Suid Afrikaans. Is heerlijk met basmati rijst. Vlees mag je zelf weten…

Continue reading ‘Bloemkool hurrycurry’

Cannelloni op z’n best

Het wordt weer eens tijd voor een recept dacht ik zo. En deze mag zeker niet aan de lijst ontbreken. Vegetarisch en toch lekker ;-). Ja hoor, dat kan best zegt deze carnivoor. Ik zal later nog meer overheerlijke vegetarische gerechten plaatsen.
De basis van deze is cannelloni met spinazie en ricotta kaas. En Parmezaanse kaas. En mozzarella kaas. En crème fraîche. jammie.

Dit recept komt uit een van de Jamie boeken en behoort al een aantal jaren tot mijn vaste recepten. Als we thuis eters hebben die voor het eerst komen eten, dan maak ik meestal dit.
Continue reading ‘Cannelloni op z’n best’

Wibi

Caprera BloemendaalWat heeft Wibi nou met eten te maken? Nou, helemaal niks eigenlijk. Behalve als je naar het openluchttheater Caprera gaat in Bloemendaal, waar Wibi ‘toevallig’ speelt. En dan neem je wat lekkers te eten en te drinken mee. Het drinken is natuurlijk een rose. Het eten een Pan Bagnat. Het ideale picknick eten. Tot nu toe alleen maar lovende kritieken gehad van serieuze fijnproevers. Morgen weer meer daarover.

Visburger

VisburgerVrijdagavond, dus vis. Ik weet eigenlijk niet eens precies waar dat vandaan komt. In bedrijfsrestaurants merk je het ook altijd; op vrijdag is er vis. Ergens ver in mijn geheugen zegt iets me dat het met katholieken te maken heeft, maar daar kan ik ook volkomen naast zitten. Ik vind vis gewoon lekker, besteed daar graag wat meer tijd aan en op vrijdagavond kan dat. Continue reading ‘Visburger’

Uit de kast?

FlessenWel eens uit de muur gegeten? Of uit de frituurpan, uit de wok, uit je hoofd, uit de Jamie. Gisteravond bij vrienden ‘Uit de kast’ gegeten.
Continue reading ‘Uit de kast?’